پیمان بسته‌ایم پاک زندگی کنیم

سنسور IR

سنسور IR مخفف سنسور مادون قرمز(Infrared Remote Sensor) است و تنها هدف سنسور مادون قرمز دریافت سیگنال از کنترل از راه دور تلویزیون و ارسال آن به برد اصلی به عنوان سیگنال الکترونیکی است.

سنسور IR تلویزیون
سنسور IR تلویزیون

خرابی سنسور IR در تلویزیون

اگر تلویزیون شما به هیچ‌یک از عملکردهای کنترل از راه دور پاسخ نمی‌دهد (و قبلاً هرگونه مشکل احتمالی را در مورد کنترل از راه دور رد کرده‌اید)، احتمالاً سنسور IR شما خراب است.

آیا سنسور IR تلویزیون قابل تعمیر است؟

بله تعمیر میشود! هنگامی که برای تأیید سازگاری، شماره قطعه روی سنسور مادون قرمز را با شماره قطعه فهرست شده در این صفحه تطبیق دادید، فقط به یک پیچ گوشتی و توانایی برداشتن پشت تلویزیون و تعویض برد نیاز دارید.

ما در نمایندگی تعمیرات تلویزیون “روزی حلال” همیشه توصیه کرده ایم که اگر دانش کافی از تعمیرات تلویزیون ندارید هرگز خودتان پشت تلویزیون را باز نکنید و حتماً به یک تعمیرگاه معتبر یا نمایندگی خدمات تعمیر تلویزیون مراجعه نمایید.

سنسور مادون قرمز، فناوری حسگر مادون قرمز به منظور برقراری ارتباط با دستگاه های کنترل از راه دور مانند کنترل از راه دور تلویزیون استفاده می شود.

هنگامی که یک دکمه کنترل را فشار می دهید، سنسور سیگنال مادون قرمز را دریافت می کند و سپس دستگاه را کنترل می کند.

این سنسور یک دستگاه الکترونیکی است که از اشعه مادون قرمز برای تشخیص و اندازه گیری سطوح نور محیط استفاده می کند.

امکان ادغام یک کنترل از راه دور IR با آردوینو یا رزبری پای به منظور کنترل دستگاه هایی مانند تلویزیون، سیستم های صوتی، کنترل های روشنایی و سایر لوازم الکترونیکی خانگی وجود دارد.

این سنسور در هسته خود یک دستگاه الکترونیکی است که برای تشخیص و اندازه گیری سطوح تشعشعات فروسرخ محیط طراحی شده است.

تابش مادون قرمز درست فراتر از طیف مرئی نور قرار دارد و آن را برای چشم انسان نامحسوس می کند.

با این حال، این حسگرها می توانند این تشعشع را درک کرده و آن را به سیگنال های عملی تبدیل کنند.

هنگامی که دکمه ای را روی کنترل از راه دور خود فشار می دهید، الگوی خاصی از سیگنال های IR مربوط به فرمانی که می خواهید اجرا کنید، منتشر می کند.

سنسور مادون قرمز در دستگاه گیرنده، مانند تلویزیون شما، این سیگنال ها را شناسایی کرده و آنها را پردازش می کند و در نتیجه عمل مورد نظر را فعال می کند.

تطبیق پذیری سنسورهای IR فراتر از کنترل های تلویزیون از راه دور است.

این حسگرها را می توان به طور یکپارچه با پلتفرم های توسعه محبوب مانند آردوینو یا رزبری پای ادغام کرد و دنیایی از امکانات را برای علاقه مندان و مهندسان DIY باز می کند.

با اتصال یک کنترل از راه دور IR با این پلتفرم‌ها، می‌توانید راه‌حل‌های سفارشی برای کنترل مجموعه وسیعی از دستگاه‌ها در خانه خود ایجاد کنید.

تصور کنید به راحتی نورها را کم می کنید، دما را تنظیم می کنید یا حتی لیست پخش موسیقی مورد علاقه خود را پخش می کنید، همه اینها با راحتی یک کنترل از راه دور یا برنامه تلفن هوشمند.

سنسور مجاورت IR نوعی حسگر است که از اشعه مادون قرمز (IR) برای تشخیص وجود اجسام در مجاورت خود و اندازه‌گیری فاصله تا این اجسام استفاده می‌کند.

این سنسورها بر اساس اصل انتشار نور مادون قرمز عمل می کنند که سپس به اشیا برخورد کرده و به سنسور منعکس می شود.

هنگامی که اشیاء وارد محدوده تشخیص سنسور می شوند، نور بازتاب شده توسط سنسور گرفته می شود.

با اندازه گیری زمان و شدت این نور بازتابی، سنسور تعیین می کند که جسم چقدر نزدیک است.

سنسورهای مجاورت مادون قرمز در زمینه های مختلفی مانند درب های اتوماتیک، آسانسور، گوشی های هوشمند، ربات ها و خودروها کاربرد دارند.

به عنوان مثال، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی روزمره ما است، مانند زمانی که صفحه گوشی هوشمند شما به طور خودکار کم نور می شود یا زمانی که درهای آسانسور باز می شوند.

سنسور دمای مادون قرمز

از سوی دیگر، سنسور دمای مادون قرمز نوع دیگری از سنسور است که برای اندازه گیری دمای اجسام بدون تماس فیزیکی استفاده می شود.

این حسگرها تشعشعات مادون قرمز ساطع شده از اجسام را تشخیص می دهند و بر اساس این تابش دما را محاسبه می کنند.

آنها برای کنترل دما و نظارت در کاربردهای مختلف، از تجهیزات پزشکی گرفته تا فرآیندهای صنعتی استفاده می شوند.

هر دو نوع سنسور نقش مهمی در اتوماسیون، امنیت و مراقبت های بهداشتی ایفا می کنند و در طیف گسترده ای از کاربردها مورد استفاده قرار می گیرند.

تشخیص و ردیابی اشیا: در حوزه پروژه های رباتیک، این حسگرها ثابت کرده اند که ابزار ارزشمندی برای تشخیص و ردیابی حضور اشیا هستند.
سیستم های امنیتی: سنسورهای حرکتی IR قابلیت تشخیص حرکت در مناطق خاص را دارند و می توانند با سیستم های هشدار و دوربین در تنظیمات امنیتی ادغام شوند.

کنترلرهای بازی: ادغام سنسورها و کنترلرها بعد جدیدی را در تجربیات بازی گشوده است و گیم پلی تعاملی و همه جانبه را ارائه می دهد.

پروژه های آموزشی: کنترل از راه دور می تواند به عنوان یک ابزار آموزشی برای مفاهیم اولیه الکترونیک و کدگذاری مورد استفاده قرار گیرد و به دانش آموزان امکان می دهد پروژه های خود را توسعه دهند.

اتوماسیون خانگی: سنسورها و کنترل‌کننده‌های IR در پروژه‌های اتوماسیون خانگی به طور فزاینده‌ای محبوب شده‌اند و قابلیت‌هایی را برای کنترل روشنایی، مدیریت سیستم‌های پرده یا کور و ادغام با سیستم‌های سرگرمی خانگی ارائه می‌کنند.

در ادامه‌ بررسی آن که سنسور IR چیست به کاربردهای رایج این سنسور می‌پردازیم.

ریموت کنترل

یکی از بیشترین کاربردهای این سنسور در ریموت انواع کنترل‌ها مانند کنترل تلویزیون، ویدیو پروژکتور و دیگر دستگاه‌های صوتی است.

این سنسور می‌تواند امواج فروسرخ را از ریموت کنترل دریافت کرده و به دستگاه مورد نظر انتقال دهد.

سیستم امنیت

از جمله کاربردهای مهم سنسور IR حضور در سیستم‌های امنیتی به منظور تشخیص حرکت و نظارت در انواع دوربین‌های مدار بسته است.

این سنسور می‌تواند تغییرات در امواج فروسرخ را به دلیل حرکت فرد یا شی‌ دیگر تشخیص دهد.

سنسور خودرو

سنسور IR در بسیاری از خودروها به منظور تشخیص اندازه و فاصله با اشیا قابل استفاده قرار می‌گیرد.

اهمیت استفاده از این سنسور برای جلوگیری از برخورد با موانع است.

اندازه‌گیری دما

از دیگر کاربردهای این سنسور IR می‌توان به اندازه‌گیری دما اشاره داشت، به طوری که قادر هستند به عنوان ترمومتر غیرتماسی عمل کنند.

این سنسور در فاصله‌ای دور و بدون تماس مستقیم با شی یا بدن افراد می‌تواند دما را تعیین کرده که حضور آن را در صنایعی همچون برق و الکترونیک و پزشکی شاهدیم.

سیستم‌های خنک‌کننده

می‌توان سنسور IR را در سیستم خنک کننده الکتریکی برای اندازه‌گیری دمای قطعات مشاهده کرد، در نتیجه با تشخیص دما سیستم خنک‌کننده یا فن شروع به کار می‌کند.

کاربردهای پزشکی

کاربرد و حضور سنسور IR تنها در بحث الکترونیک و صنایع نبوده، بلکه در پزشکی نیز کاربرد مهم و نقش تأثیرگذاری را ایفا می‌کند.

بدین صورت که می‌توان آن را در ترمومتر بی تماس و دستگاه‌های تشخیص آسیب پوستی به کار برد.

موارد فوق تنها چند نمونه از کاربردهای سنسور IR هستند، اما به طور کلی کاربرد این سنسور بسیار بالا است و به طور گسترده‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

حال به بررسی آن که ویژگی سنسور IR چیست می‌پردازیم؛ از جمله ویژگی‌های این سنسور می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

تشخیص فروسرخ

سنسور IR می‌تواند امواج فروسرخ که توسط اشیا و منابع گرمایی ایجاد می‌شود را به خوبی تشخیص دهد.

سنسور فوق امواج را دریافت کرده و به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کند تا توسط سیستم‌های الکترونیکی قابل پردازش و خواندن باشد.

عدم نیاز به تماس مستقیم

ویژگی مهم سنسور فوق عدم نیاز به تماس مستقیم است، به طوری که برای تشخیص اشیا از راه دور نیازی به تماس مستقیم ندارد.

تکنولوژی غیرقابل رویت

امواج فروسرخ توسط چشم انسان قابل مشاهده نیستند، پس سنسور IR می‌تواند بدون مشاهده از طریق چشم غیر مسلح به کار رفته و مورد استفاده قرار گیرد.

قابلیت تشخیص حرکت

از دیگر ویژگی‌های این قطعه‌ الکترونیکی می‌توان به قابلیت تشخیص حرکت با تغییر در الگوی امواج فروسرخ اشاره داشت که برای سیستم‌های کنترلی و دستگاه‌های مشابه بسیار مهم است.

اندازه‌گیری دما

از دیگر ویژگی‌های این سنسور قابلیت اندازه‌گیری دما با دقت بسیار بالا است.

مصرف انرژی پایین

سنسورهای IR مصرف انرژی بسیار پایینی داشته و برای استفاده در انواع دستگاه‌ها با منبع تغذیه محدود ایده‌آل و مناسب هستند.

انواع سنسور IR بر حسب ویژگی‌هایی که دارد به دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی می‌شود.

همان‌طور که گفتیم این سنسور دارای ویژگی‌هایی نظیر تشخیص حرکت، اندازه‌گیری دما، ارتباط بی‌سیم و تشخیص فاصله است.

بر همین اساس انواع مختلفی از آن وجود دارد.

سنسور تشخیص حرکت

یکی از انواع سنسور IR نمونه‌ تشخیص حرکت آن است، به طوری که قابلیت تشخیص جابه‌جایی و حرکت در محدوده‌ خاص را دارد.

این سنسور می‌تواند الگوی امواج فروسرخ تغییر یافته را تشخیص دهد و سیگنالی ایجاد کند.

کاربرد این نمونه در انواع سیستم‌های امنیتی و سیستم‌های خانه‌ هوشمند کاربرد دارد.

سنسور اندازه‌گیری دما

نمونه‌ای دیگر از انواع سنسور IR برای اندازه‌گیری دما بوده که نسبت به تغییرات دما در شدت امواج فروسرخ حساس است.

کاربرد این نمونه از سنسور در انواع سیستم‌های کنترل دما و خنک‌ کننده مشاهده می‌شود.

سنسور ارتباط بی سیم

از دیگر انواع سنسور فوق می‌توان به نمونه‌ ارتباط بی‌ سیم آن اشاره داشت که بیشتر در دستگاه‌های کنترل از راه دور مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سنسور تشخیص فاصله

سنسور فوق نیز از انواع پرکاربرد سنسور IR به شمار می‌آید که می‌تواند فاصله‌ای بین شی و موارد مختلف را تعیین کرده و بر اساس سیگنال، اندازه‌گیری کند.

از این سنسور در دستگاه تشخیص حضور، ربات، اتومبیل و موارد مشابه استفاده می‌شود.

سنسور تصویرگر

نمونه‌ دیگر از انواع قطعه الکترونیکی فوق برای نمونه‌ تصویرگر آن است که می‌تواند از طریق تشخیص در اختلاف شدت امواج فروسرخ، ظاهر و تصویر جسم یا شی مورد نظر را ترسیم ‌کند.

نمونه‌های این سنسور بسیار زیاد و متنوع هستند و هر ساله با پیشرفت تکنولوژی، شاهد نمونه‌های جدیدی از آن با عملکردهای بالاتر و بهتر هستیم.

می‌توان گفت که تاریخچه‌ این سنسور به سال 1800 میلادی و هنگامی که مادون قرمز کشف شد برمی‌گردد،

اما هر ساله با پیشرفت تکنولوژی شاهد تحولات عظیم در نحوه عملکرد آن هستیم.

نحوه‌ دیگر تقسیم‌بندی این سنسور بر حسب منفعل یا فعال بودن آن است که به دو دسته‌ مادون قرمز حرارتی و کوانتومی تقسیم‌بندی می‌شود.

سنسور IR حرارتی از انرژی مادون قرمز به عنوان گرما استفاده کرده و نسبت به دما حساسیت از خود نشان می‌دهد.

سنسور مادون قرمز کوانتومی دارای عملکرد بالا و سرعت پاسخ بسیار سریع‌تر است که به منظور اندازه‌گیری دقیق و ردیابی کوانتومی به کار می‌رود.

سوالات متداول

کاربرد سنسور IR چیست؟

کاربردهای سنسور IR بسیار زیاد و متنوع هستند، اما از جمله این موارد می‌توان به استفاده در دستگاه‌های دید در شب، نجوم، پزشکی، صنایع برق و الکترونیک و موارد این چنینی اشاره داشت.

سنسور IR چیست؟

سنسور IR یا همان سنسور مادون قرمز یک ابزار الکترونیکی برای دریافت اشعه مادون قرمز و تبدیل آن به سیگنال‌های الکترونیکی قابل پردازش است.

انواع سنسور IR کدام است؟

این سنسور بر حسب مستقیم یا غیرمستقیم بودن به انواع مختلفی تقسیم شده که از جمله نمونه‌های آن می‌توان به حرارتی، تشخیص حرکت، بی سیم و … اشاره داشت.

میتوانید کد هر دکمه کنترل را توسط گیرنده مادون قرمز بگیرید و داخل دستگاه پروژه خود کپی کنید تا کنترل خودتان را بسازید اسم ماژول گیرنده ای که شما میتوانید کد کنترل رو باهاش بگیرید VS1838B می باشد.

کنترل با سنسور مادون قرمز

نحوه گرفتن کد هر دکمه کنترل با این ماژول خیلی ساده است ابتدا باید ماژول VS1838B را به اردوینو متصل کنید

نحوه اتصال ماژول را به اردوینو به این شکل میباشد که پایه SIGNAL به پایه 11 اردوینو متصل میشود

و GND هم به GND اردوینو متصل میشود در آخر پایه VCC هم به 5 ولت اردوینو متصل میشود.

بعد از اینکه اتصالات را انجام دادید کافیه کد اردوینو code_VS1838B که در فایل پروژه میباشد را اجرا کنید.

مرحله بعد روی اردوینو پروگرام کنید و سریال مانیتور اردوینو را اجرا کنید.

بعد از اینکار کنترل را سمت گیرنده مادون قرمز بگیرید و هر دکمه ای بزنید کد اون دکمه در سریال مانیتور نوشته میشود.

سپس باید در کد اصلی پروژه برای هر میکروسوئیچی که خواستید اون کد رو در نظر بگیرید

یک میکروسوئیچ دیگر با یک led روی پروژه می باشد که وقتی میکروسوئیچ را فشار میدهیم میکرکنترل ریست میشود و led هم چشمک میزند.

نتیجه گیری

سنسور IR که با نام سنسور مادون قرمز نیز شناخته می‌شود، یک قطعه الکترونیکی به همراه فوتودیود می باشد.

این سنسور می‌تواند امواج مادون قرمز را دریافت کرده و آن را به سیگنال‌های الکترونیکی تبدیل کند.

سنسورIR بر دو روش مستقیم و غیرمستقیم عمل کرده که هرکدام نحوه‌ عملکرد و اندازه‌گیری خاص خود را دارند.